Bersih


Kerja-kerja pembersihan ni kena buat selalu. Kalau dibiar lama-lama, makin teruk jadinya. Tumbuhla fungi, kulat , pembiakan bakteria dan virus, tak pun akan muncullah bau-bau busuk yang macam haram. Kalau dah teruk macam tu, kadang-kadang kita sendiri pun geli nak bersihkan. So, kalau terkotorkan waktu tu, cepat-cepat bersih supaya tak melarat.

credit to : hati

KETIDAKDAPATAN

Aku pergi temu duga maktab,
tak dapat.
Aku pergi temuduga projek kolej,
tak dapat.
Aku pergi selection sukan pun,
tak dapat.

Entak berapa banyak 'ketidakdapatan' yang dah aku lalui dalam hidup aku ni

Orang kata. kalau tak dapat jangan sedih-sedih
be profesional la..
tahun depan cuba lagi,
kalau umur panjang.

Tapi perasaan sedih, kecewa dan geram takkan lalu lambai-lambai je kat hati kau,
At least singgah lepak-lepak minum kopi dulu beberapa ketika
Orang tak nampak sebab perasaan tu bukanla berbentuk empirikal dan  fizikal yang punya jisim.
Kalau ya, sudah tentu berat aku sudah mencapai tahap obesiti

Orang kata lagi, kalau tak dapat adala hikmahnya tu
Ada yang lebih baik menanti

Mungkin.

[chorus]
Aku nak cari hikmah tu,
Aku nak cari apa yang lebih baik menanti.

Doakan aku ya pembaca sekalian
Agar pencarianku tidak berakhir dengan 'ketidakdapatan'

lagi..

Kalau tak jumpa juga, adala hikmahnya tu
Ada yang lebih baik menanti

(Ulang chorus tu sampai hujung nyawa)

Buku Jalanan UIA

Aku banyak kali jugak la dengar tentang 'buku jalanan'. Kat u aku ( um) pun ada buat jugak, tapi aku malas nak pergi sebab aku malas.

Hari ni aku rasa boring. Kawan pulak ajak ke uia, ada buku jalanan katanya. Set.

Stesen lrt universiti -> stesen lrt gombak -> bas rapid kl ke uia

Sesampainya bas kat depan pintu pagar, pak guard tahan dan minta tunjukkan kad matrik. Beberapa kawan aku kena soal atas tujuan apa mahu singgah ke UIA. Nak-nak fasa prk pulak, kawalan kenala ketat sikit. kot.. 

Zul Fikri Zamir, penulis buku Sekolah bukan penjara, Universiti bukan kilang' banyak berbicara tentang apa peranan mahasiswa sebenarnya. Adakah hanya minta turunkan harga makanan di kafe-kafe atas dasar kebajikan mahasiswa? Tandas rosak, pergi report. Minta itu, ini.. 

Masyarakat sekeliling, masalah sekeliling tak tahu nak selesaikan macammana.

Konten lain yang didiskusikan adalah sekolah dan universiti di Malaysia ini seakan-akan menuhankan peperiksaan. Buku-buku yang diterbitkan bukan atas dasar sebarkan ilmu, tetapi sebagai buku persediaan menulis 'jawapan'. 

Selain itu, semangat 'partilisme' di kalangan mahasiswa sepatutnya tidak wujud. Partilisme hanya mengikat dan menyekat mahasiswa pada hakikatnya. Salah ke, betul ke, selagi semangat partilsme ni menular dalam darah  daging, nadi, nyawa dan otak mahasiswa, selagi itu la kau tetap sokong kau punya parti pilihan kalbu tanpa fikir betul ke, salah ke. Aku rasa ayat aku sudah semakin merapu. Malas nak backspace balik. Harap kau yang membaca paham apa aku nak sampaikan.

notakaki : kopi dan kek batik yang disediakan tadi sungguh sedap.

Kucing


Kucing ini sungguh pandai berposing sambil buat muka comel. Tahu-tahu je aku nak ambik gambar.

Berita Tidak Bernyawa

Kelmarin,
Aku layar alam maya,
Berita mutakhir yang aku baca
ramaja 15 tahun disumbat di dalam beg
tidak bernyawa

Semalam
Aku layar alam maya lagi
berita pegawai bank
kepala pecah berdarah ditembak sang jaga
tidak bernyawa

Hari ini
aku layar alam maya lagi dan lagi
mencari berita sensasi
aku jumpa lagi berita lebih kurang serupa
nyawa tak berdosa
ditikam tanpa belas di lrt
tidak bernyawa

Esok,
aku menunggu
mungkin ada lagi
berita lebih kurang serupa

tidak bernyawa..

Ah, tiada nilai manusia sekarang
nilai kemanusiaan
nilai kasihan
nilai akal


Asas Seni Halus - koK

real

lukis
 Minggu ni kami kena lukis buah-buahan berdasarkan model buah yang dibawa sendiri oleh lecturer kitorang. Tak sempat nak siapkan dah kena submit. Ni la hasilnya.bila dikaler dengan water kaler. :-)

Gua dan sukan


Gua minat bersukan.

Tapi..

ada tapi-tapi pulak?

Ok, kat sini gua akan kronologikan penglibatan gua dalam bidang sukan sejak sekolah rendah sampai sekarang.

Sekolah rendah:

1. Gua pernah wakil lontar peluru untuk rumah sukan Waja. ( Masa tu rumah sukan kat sekolah guna nama wira, waja  dan satria ) Tapi, gua dapat nombor dua last.

2. Gua pernah join selection bola jaring untuk wakil sekolah. Gua telah terpilih sebagai pemain simpanan. Hati gua girang sekali dapat terpilih. Apakan daya, gua sangka terik sampai senja, guruh kilat taufan di tengah hari rupanya. Beberapa hari sebelum pertandingan gua telah dikejarkan ke hospital sebab demam panas. dekat dua minggu jugak gua kat hospital. Karier gua dalam bola jaring terbantut begitu saja.

3. Gua boleh dikatakan antara yang terkecik dan terpendek dekat sekolah gua kalau korang nak tahu. Gua pernah mecuba nasib masuk selection untuk jadi ahli atlet olahraga sekolah. Masa tu gua join selection untuk lari berpagar 110 m dan gua terpilih untuk mewakili sekolah. Gua amat berbangga dengan kondisi gua waktu itu. Tetapi, di peringkat zon, gua telah dapat nombor ketiga dan gagal mewakili daerah Miri sebab mereka hanya pilih tempat pertama dan kedua saja.

Sekolah menengah :

1. Gua join bola baling punya selection dan tak terpilih.

2. Gua join training tennis. Pada suatu hari, member yang training sekali dengan gua mintak tolong gua ganti mereka untuk kira gol bagi pertandingan bola jaring. Gua pun dengan senang hati terima. Gua tanya mereka nak kemana? "Adalah.." jawab mereka. Gua pun malas nak ambik tahu. Esoknya, baru gua tahu terbaca notis kat papan notis asrama bahawa pemilihan tennis telah diadakan masa gua tengah kira gol untuk perlawanan bola jaring. Dan rakan setraining gua yang join selection tu tak berjaya. Padan muka. Menang nak sendiri je. Gila hampa, sakit hati dan geram sebab terlepas pemilihan. puih!

Universiti:

1. Gua join selection ping pong masa asasi. Terpilih wakil majmuah/group tutorial untuk sukan piala pengetua. Itu pun kalah fisrt game.

2. Gua main futsal mewakili kolej kediaman masa first year. Tapi, tak dapat nombor pun. So, gua nak join selection untuk Sukan Mahasiswa Universiti Malaya ( SUKMUM). Masa meeting second, gua tak dapat hadir sebab gua kerja part time cashier koop. Gua dah mintak excuse. Diorang boleh buang je nama gua dari senarai selection. lagi sekali puih!!.

3. Second year ni, gua tengah training futsal. Terpilih ke tak terpilih, gua redha dengan ketentuan sebab gua tahu,  masa depan gua agak kabur dalam bidang sukan ni. Fail!

Gua ada satu medal perak kat rumah. itu pun medal program NILAM sebab aku berjaya baja buku lebih dari 50 buah buku kat perpustakaan. Ada 17 buah buku lagi yang aku perlu baca untuk dapat medal emas (100 buah buku). Medal menang sukan?..

...jangan harap.

notakaki: jangan tanya kenapa aku bahasakan diri sebagai 'gua' dalam entri ni. sukahati akula nak guna apapun.

puisi untuk budak U yang asyik tension je kerjanya

Tekan-tekan kepala
Pening katanya.

Tekan-tekan keyboard,
siapkan tugasan katanya.

Arghh..
TEKANAN.

syuhh..syuhh..
pergi sana cari tuhan tempat mengadu.

Lan Berambeh 2013

berdiri dari kiri : Sanu, Nash, Shera, Amir
duduk dari kiri : Maman, Eqma, Wiyah, Amar
Dalam entri tok aku mok klaka sarawak. Mun sik paham, tanyak ngan cdak yang paham k. hehe.

Lan berambeh 2013 tok aku rasa yang paling aku suka sebab dapat jumpa rame kawan sekolah lamak dolok. Rindu eh... Dah la malam ya ada game bol sarawak lawan Sime Darbi. Nang bising alu eh dewan ya. Macam kat stadium jak asa. Ngan embak bendera sarawaknya. Penyokong Ngap Sayot yang happening gila-gila. Walaupun live streaming ya loading jak jak, nang gigih sidak menunggu dengan sabar.haha.. Salute penyokong setia Ngap Sayot!!!

Noh Hujan, Ila Damia n Daus AF pun ada pake menghibur mekorang.. Okelah ya jak aku mok tulis. Sekian.

notakaki : terima kaseh camera woman - aimilea


Nugget ayam berbentuk hati.


Beberapa hari lepas aku telah mengikuti program Career Drive di PWT. Tapi, di dalam karanganku kali ini, aku tidak mahu berbicara tentang isi kandungan program tersebut. Aku mahu berkongsi dengan pembaca sekalian tentang nugget ayam yang berbentuk hati. Jangan abaikan terus ayat pertama di dalam karangan ini kerana ianya ada sedikit kaitan dengan nugget. Hubungan ayat pertama dalam ayat ini dengan nugget berbentuk hati  adalah nugget itu telah disediakan untuk makan tengah hari semasa program itu berlangsung. Ah, karanganku kali ini bermula dengan rapuan. Tidak mengapa bukan?

Bila tiba waktu makan tengah hari, semuanya berebut-rebut untuk mengambil makanan. Ramai. Rakus. Haru-biru. Kalau ikutkan hati, mahu sahaja aku tolak mereka ketepi dan memotong barisan mereka dengan selamber. Hakikatnya tiada barisan. Yang ada hanya kerumunan yang bentuknya tidak sekata. Tetapi aku tidak mahu berbuat demikian kerana tidak mahu kena lempang oleh mereka. Aku hanya mahu makan. Aku tidak mahu kena lempang. Malangnya nasi goreng telah habis dan mereka-mereka yang sebelumnya hanya meningglkan nugget-nugget yang berbetuk hati untuk aku dan beberapa orang yang terakhir makan. Ah, kira ade makanan pun sudah cukup. Bersyukur. Aku pujuk hati ini yang lara. 

Selesai menghabiskan beberapa ketul nugget untuk makan tengah hari, aku pun bergerak ke arah meja untuk meletakkan pinggan yang telah kosong. Burppp... sempat aku bersendawa sedang aku menuju ke situ.  Aku pandang kiri kanan. Tiada orang. Alhamdulillah.

Dari kejauhan aku nampak seorang mak cik berbaju kurung dan bertudung yang hanya disimpul di bahagian dagu sedang menyusun pinggan di atas meja. Aku perhati lagi. Sebenarnya dia bukan menyusun pinggan mangkuk tersebut. Aku nampak dia sedang mengumpul saki-baki nugget yang tidak habis dimakan oleh mereka-mereka yang membazir.

Aku dan seorang lagi sahabatku berjalan menuju ke arah makcik berkenaan. Dia tidak menghiraukan kami dan terus mengumpul nugget2 yang berbaki di dalam beberapa buah pinggan dan memasukkannya ke dalam paper bag miliknya. Sahabat aku menghulurkan pingganya kepada mak cik tadi. Di dalam pinggan itu ada beberapa biji nugget yang tidak habis dimakan. Mak cik itu terus mengambil nugget tersebut dan meletakkannya di dalam paper bag yang tersangkut di bahunya. 

"Membazir makanan tak habis ni ", aku tangkap ayat pertama yang keluar dari mulut mak cik itu apabila kami bertentang mata. Sentap. Kasihan.

Saat kamu-kamu merungut bosan dengan menu harian, ada yang tidak punya makanan langsung untuk disuap. Maka, kamu-kamu yang dapat makan, bersyukurlah.

Burrppp.. kenyang.


Novel Eksperimental


Ini sinopsis kat belakang kulit buku diatas:

"Ini cerita tentang Ahmad Abdul. Sepuluh orang penulis membina plot dalam setiap bab mengikut idea, gaya bahasa dan cara masing-masing. Bebas. Setiap bab ditulis secara berasingan. Tak seorang penulis pun tahu apa ditulis penulis-penulis lain sehingga habis selesai keseluruhan novel. Trippy, tunggang-langgang, skema, rabak, indah, baik, hancur, pening kepala, tenang dan apa-apa saja hal yang membingungkan. Ini antalogi yang diujikaji. Novel yang dijadikan eksperimen kononnya boleh dan layak dipanggil sastera"

Sejak hari pertama Feskum aku dah usha booth RABAK-LIT dari kejauhan. Tak la jauh sangat hakikatnya. Aku lalu je pintu masuk KPS, tapi secara fizikal aku tidak berhenti rehat di booth tersebut, cuma mata yang dok mengerling tajuk2 buku yang tersusun di atas sebuah meja yang dijaga oleh seorang brader berkaca mata, sempoi dan rambutnya sedikit panjang. Nampak indie dan cool.

Hari jumaat lepas baru aku berkesempatan untuk memberhentikan kaki di booth kecik yang tidak berbumbung itu. Keluarkan RM20 dari dompet berwarna hitam di luar dan sedikit kalerful didalam milik aku. Takkan milik brader yang tengah jaga booth bukan? Maka, bertukar milikla buku novel yang tak berapa tebal yang tertaip di kulit hadapannya 'Novel Eksperimental'. Selepas itu, kami bermain teka-teki siapakah nama brader berkaca mata, berambut sedikit panjang dan berkulit cerah yang menjaga booth berkenaan. Aku juga baru mengetahui bahawa brader tersebut adalah salah seorang penulis novel yang baru aku beli sebentar tadi. Namanya SEFA. Siap tandatangan lagi.

Jalan cerita menarik dan kadang2 tak masuk akal. Ada kala penyampaian yang terlalu deep dan perlukan otak untuk menyambung puzzle yang dah tercampur aduk.

Nak tahu apa kisah Ahmad Abdul selanjutnya, bacalah novel ni. Sokong penulis indie macam diorang ni. Aku pun pernah bercita-cita nak hasilkan atleast sebuah novel. Entah tercapai atau tidak. 

Tengoklah.

Asas Seni Halus - koK

Sebelum ke kelas koK, aku sempat singgah kat satu booth kat tapak FESKUM untuk membuang sisa2 masa dengan melukis dan mewarna. free of charge.

da siap

lepas lukis, tampal kat dinding.

Kelas koK hari ni kitorang kena melukis tumbuhan. Perasaannya sebijik macam lab biologi. Melukis struktur asas tumbuhan seperti ranting, daun dan akar. Bezanya kelas ni ada mewarna, lab bio kena label.

lukisan penuh

lukisan 3D tak jadik.




mencari sesuai

Malam tadi aku jalan2 FESKUM'13 sambil mencari2 makanan untuk dilahap agar perut kosong ini terisi. Biarpun FESKUM tahun ini agak hambar dan lemau, aku masih punya ingin ingin mencari tempat lepak di tapak gerai FESKUM dikala malam menjelang. Dari kolej kediaman dayasari aku menjadi pembonceng gratis menuju ke tapak gerai FESKUM'13. Maka. tercari-carilah aku makanan yang sesuai untuk memenuhi perut berkeroncongku ini.

Jalan punya jalan, aku terjumpa geng2 coursemate yang tengah melahap char kuew teau di gerai PEMADAH. Sejurus aku menyuap char kuew teau panas milik Lisa dengan sudu plastik masuk ke dalam mulut, aku terus order satu. Masa tu pulak Akmal, teman sekolej pun x makan dari pagi tadi bahana menjaga gerai yang sungguh ramai pelangangnya. So, kami berdua pun bersama2 melahap char kuew teau panas sambil menghirup jus epal dan air kelapa yang dipesan dari gerai PMIUM. 

Malam tadi pentas FESKUM'13 kolej aku yang punya pentas. Ada live band, tarian india, dan tarian china. Pada masa yang sama, kat Auditorium KPS, sedang berlangsungnya forum Jihad Cinta vs Cinta Jihad (kira program islamik la). Kalau korang, korang nak pilih yang mane?

Aku dengan teman sebilik memilih untuk pergi ke forum cinta jihad untuk menonton persembahan nasyid dari kolej kediaman ke 7. Lepas habis persembahan nasyid, belum sempat forum bermula, aku dan roomate terus cabut keluar tengok live band (kerengga band) pulak... kah kah kah. 

sesuai sangat. Adil ye tak?

notakaki: banyak sangat dah forum cinta islamik ni sampai aku naik muak. Hiburan itu perlu, tapi jangan sampai jadi najis.