A silent message for all of us


What an awesome video!

This video shows that the function of handphone was not only conneting people, but it can disconnecting  people to. So, sometime you must disconnet with your phone to connect with others around you.

Disconnect to connect!

Oleh kerana video yang aku share kat atas adalah mengenai telefon bimbit, maka aku ingin menaip entri kali ini dengan mengetengahkan fungsi telefon bimbit yang telah disalahgunakan oleh aku.

Bila aku duduk di sebelah orang yang kau tak kenal di perhentian bas, atau naik lif sekali dengan orang yang aku tak berapa nak bercakap sangat, handphone adalah penyelamat yang paling berkesan untuk menghilangkan rasa janggal pada masa itu. Kalau tak bertegur, nanti dianggap sombong. Maka, berpura-puralah aku menggunakan handphone aku sebaik mungkin tidak kisah sama ada tengah bermesej dengan seseorang, atau buat panggilan padahal hakikatnya handphone aku dah habis bateri, buat-buat sibuk macam perdana menteri. Bohonglah kalau korang tak pernah buat. puih!

Apa salahnya tegur orang sebelah. Mungkin boleh mulakan perbualan dengan dialog-diolang seperti
"Panas kan hari ni " sambil mengipas muka dengan buku di tangan sebagai reaksi tambahan.
"Lama dah tunggu bas?" sambil memandang jam tangan sebagai reaksi tambahan. Mulut tu kasi ringan sikit.
Tak kisahla kalau orang kata tu dialog klise. Setidak-tidaknya, kita cuba nak sambungkan silaturrahim.

Selemah-lemah iman pun, paling tidak,senyum. Senyum itukan sedekah. Tidaklah orang disekeliling kamu berasa semacam diri mereka tidak wujud disitu.

Bila kau buat tak endah dengan orang disekiling kamu, bukann mereka sahaja yang janggal, malah kita sendiri juga akan rasa janggal.

Maka saya menyeru kalian semua agar sama-samalah kita cakna dengan orang yang berada di sekeliling kita kerana mungkin suatu hari kita akan perlu pertolongan mereka..

SELAMAT HARI MERDEKA.



Review - What if (drama english malaysia @ 8tv)

kalau kau kena tanam hidup-hidup, ape kau nak buat ?


Tengah aku menekan-nekan remote astro untuk mencari siaran-siaran menarik untuk ditonton pada malam rabu yang agak membosankan, aku tertarik pada drama yang bertajuk What If yang bersiaran di 8TV. So, aku teruskan tontonan. Ingatkan movie orang putih dari oversea, rupanya drama Inggeris dari Malaysia directed by Jehan Miskin. 

'What if' macam bunyi tajuk cerita yang tergantung. Setiap episod sambungannya lain2, ada What if you lose all of your money ?, What if you have a second chance?, What if man become woman dan banyak lagi.

Drama Inggeris Malaysia ni sungguh psiko. Cerita ni pasal seorang lelaki bernama Imzan yang mengalami gangguan emosi ala2 mental la kot. 

nah, ni sinopsisnya aku ambik dari 8tv punya laman sesawang. English la tapi.


"Imzan is a tortured soul who has lost everything in his life in a series of unfortunate events. To keep himself sane, he writes twisted tales about those around him until he discovers these stories come true!
He then uses this newfound ability to bend reality against all those who have wronged him until he comes up against someone else who uses a similarly devastating power back against him."
Dalam episod 'What if you were buried alive?' ni, Imzan kena tanam hidup2 dalam keranda kayu yang dimasukkan dalam lubang tanah yang dia gali sendiri. Dalam keranda tu ada tiga barang je yang dia ada, lighter, handphone (yang dia guna untuk berhubung dengan seorang lelaki pmisteri yang psiko dan tahu semua pasal hidup Imzan) dan anak kunci yang dia curi dari rakan penjahat yang mati kena tembak sebab kesian tengok Imzan. 

So, kalau korang la kat tempat Imzan, apa korang nak buat?

notakaki: Konklusinya, kalau kau kena tanam lepas kau mati, kau takkan dpat buat ape2 dah.

peti cadangan

Pagi tadi aku pergi pejabat pos nak cek surat. Tiba-tiba mata aku tertarik untuk memandang ke arah sebuah peti lutsinar yang tertulis 'peti cadangan' di hadapan kaunter.

Berisi.

Pemurah gila siapa yang masukkan duit dalam 'peti cadangan' pejabat pos ni. Asal nampak macam bentuk tabung je terus masukkan duit.  Diorang ingat tabung derma ke ape..

Satu kertas cadangan pun aku tak nampak dalam peti ni melainkan duit kertas rm1 dan syiling.


alkisah raya, peperiksaan dan kahwin.

Hari raya pertama tahun ni aku tak keluar rumah pun sebab aku kena jadi tukang cuci cawan dan tukang hidang air kat rumah nenek. Kadang-kadang dibiarkan aje aku sorang melayan tetamu kalau yang datang tu budak2. Sudahlah aku pendatang. Mana nak kenal orang-orang kat kampung ni sangat. Kadang-kadang raya ni sekadar nak menjamu orang makan je. Bukannya nak mengeratkan silaturrahim. Memang tak de duit rayalah budak2 tu datang kalau aku yang melayannye.

Cerita pasal peperiksaan pulak, adik aku tahun ni nak ambik SPM. Sepupu aku yang dua orang lagi nak kena ambik UPSR dan PMR tak lama lagi. Maka, bersepahlah buku2 past year dan kertas2 soalan di atas meja hari raya sebab diorang nak studylah kononnya. Kononnya lah. Sebelah tangan lagi pegang tablet, sebelah tangan pegang smartphone, mulut tengah kunyah biskut raya nak study? Hmm.. studyla sangat (tangan di dada mata ke atas). Papepun aku doakan mereka cemerlang dalam peperiksaan yang bakal menjelang.

Raya kali ni sungguh ramai pemuda-pemudi kampung Nangar ini yang mula mendirikan masjid. Setiap hari ada je majlis perkahwinan. Aku rasa mereka-mereka yang mengadakan majlis perkahwinan di kampung ini sudahpun bermesyuarah sesama mereka agar tarikh dan masa perkahwinan mereka diatur dengan dengan teliti dan tiada pertindihan. Rumah ni buat hari ini, jiran sebelah pulak buat hari esok. Dalam sehari kadang2 ada dua majlis kahwin, rumah ni buat pagi , rumah tu pulak buat petang. Sungguh harmoni dan tiada pertindihan masa. Yang aku respek, majlis kahwin kat sini tak guna catering atau buffet. Semuanya bergotong-royong memasak dan makan pun berhidang. 

Berbuka di tempat orang

Beberapa hari sebelum raya aku balik kampung nenek belah mak. Buka puasa kat tempat orang ni lain macam sikit. Amende yang lainnye? Lain waktu, lain tempat, lain menunya..kahkah..

Budaya 'seperah' memang masih utuh lagi kukuh kat kampung ni. Tahu tak amemnde 'seperah'? Tak tahu? Ok. Seperah ni kira macam makan berhidang la. Lawan kepada buffet la kirenye. Satu seprah ada 4 orang. Aku tak tahu la tempat lain panggil apa adat macam ni. Kira rajin jugak la orang kampung ni mencuci pinggan mangkuk. Patut dicontohi. 




Cerita pasal sepupu pompuan aku yang tak puasa. Usu aku merangkap maknye tanya kat anaknya apsal tak puasa. Dengan lantangnya dia jawab "datang haid". Terkejut maknye. Masakan maknya tidak terkejut kerana sepupu aku tu baru umur 4 tahun tapi cakap serupa orang dewasa. Pintar sungguh.