Aku Insan Rabun

Ini kisah tahun 2004. Seperti budak-budak darjah enam yang lain, aku dan rakan sekelas kena buat medical check up. Pihak kesihatan akan datang melawat ke sekolah untuk check mata, telinga, berat dan tinggi semua pelajar2 darjah enam. 

Berat aku masa tu 25 kg  kalau tak silap. Tinggi aku tak berapa ingat, munkin dalam 130cm plusminus. Check telinga pula, diorang akan ketuk besi kecik dan letak kat telinga nak tahu sama ada kita dengar tak dengung. 

Bila part nak check mata, kena letak kadbod yang ada satu lubang dan tengok huruf E yang tunggang terbalik dan variasi saiz yang tersusun dari besar ke kecik. Kebetulan yang tunjuk huruf E kat depan tu ayah aku sendiri. Ayah aku seorang Atendan Kesihatan kat sebuah klinik desa masa tu. 

Masa ayah aku minta aku tujuk huruf E guna kad yang aku pegang kad tangan, tiba-tiba air mata aku mengalir. Sebak. Sedih. Semua orang pandang aku semacam. Apsal budak ni menangis tiba-tiba? Ayah aku tanya kenapa nangis. 

Aku nangis sebab aku tak nampak... maka, sejak dari itu aku menjadi seorang budak kaca mata sehinggalah sekarang.

notakaki : kaca mata adalah benda yang pertama aku cari bila bangun tidur dan benda yang paling akhir aku letak tepi sebelum tidur. 

Taubat

Semalam aku buat dosa
Malamnya aku minta ampun pada tuhan

Hari ini aku buat dosa
Malam nanti aku minta ampun pada tuhan

Esok aku buat dosa lagi
Malam esok aku akan minta ampun pada tuhan lagi

Harap-harap taubat diterima
Tuhan kan maha pengampun

Ya, memang benar.
Memang tuhan maha pengampun
Selagi kau mohon ampunkan dosa kau
Pasti dia akan ampunkan dengan izinnya

Jangan risau
Banyak kali pun tak apa
Tuhan kan maha pengampun?

Apa yang perlu kau risaukan sekarang bukannya dosa kau terampun atau tidak
Apa yang perlu kau risaukan adalah nyawa kau yang entah bila tamatnya

Semalam kau buat dosa,
Semalam kau mohon ampun
Semalam juga dosa kau diampun
Alhamdulillah.

Hari ini kau buat dosa
Malam nanti kau mohon ampun
Kalau umur panjang sempat dosa kau diampunkan
Insya'allah.

Esok kau buat dosa
Petangnya nyawa dah terhenti
Dosa yang belum terampun macam mana?
Innalillah...

notakaki: Jangan tangguh saat kau nak minta ampun pada tuhan sebab kau tak tahu bila malaikat Izrail datang menjemput.

Ulasan : Novel Fixi - Bisik


Entri kali ni panjang sikit.

Buku ni dah lama dah aku beli. Aku rasa dalam bulan Januari 2013. Aku baru habis baca beberapa hari lepas. Sebelum ni aku memang baca, tapi aku baca mula n ending je sebab nak tahu pengakhiran. Tapi tak berapa nak membantu sangat nak paham isi cerita. Serius aku cakap aku memang tak berapa minat membaca. Apatah lagi lagi buku2 yang tebal seperti novel2 dan buku biologi. 

Kala itu aku tak tahu lagi kewujudan Syarikat FIXI ni. Tak tahu pulak jenis buku-buku yang punya bahasa agak kurang ajar dan bahasa pasar (yang masih berseni) ini boleh terlepas dan dijual dengan bebasnya di pasaran tempatan. Antara sebab-sebab aku 'terbeli' buku ni adalah :

Firstly, aku tengok dia punya kulit depan. Smart n simple. Haah, gambar yang kat atas ni la. Aku ni tak berapa nak masuk dengan pepatah orang putih don't judge a book by its cover. Aku nampak kulit depan macam cantik aku terus nak beli. Lupa yang aku sebenarnya tak suka membaca.

Secondly, aku baca di punya tajuk. BISIK?. Satu perkataan yang penuh misteri dan perlu dirungkai. Aku memang suka benda2 misteri, suspen dan mistik ni.

Thirdly, aku baca sinopsis kat belakang. Menarik dan menyebakan aku ingin tahu apa yang jadik? Siapa nazman? Nak belek2 isi kat dalam tak boleh sebab buku tu masih berplastik lagi. Kang aku koyak tak pasal2 kena halau dari kedai. 

4th, Aku beli sebab harga buku ni boleh kata murah sikitlah dari novel2 lain. Masa tu aku beli dengan harga rm 17 plusminus kalau tak silap. Tak sampai rm20.

5th, aku tengok jenis kertas yang diorang guna. Kebanyakan buku2 novel inggeris guna kertas kuning macam kertas novel Fixi guna sebab ringan dan senang nak bawak mane2. 

Selepas aku baca dari mula sampai habis, barulah aku paham sikit apa jalan ceritanya. Apa yang aku boleh simpulkan dari pembacaan aku, Mikail ni di nak jadi macam nazman. Kaya, muka hensem, body cantik dan konfiden. Semua orang tak kan rasa puas dengan apa yang diorang ada. 

Nobody is perfect.

Letih jugak aku nak perbih novel ni. So, aku ambik pengajaran. Aku pun beli Cerpen-Kahirunizam Bakeri sebab ceritanya pendek2 dan takdelah penat sangat nak tunggu satu2 cerita tu habis dibaca.

notakaki: Aku rasa kena letak amaran untuk 18 tahun ke atas kot untuk beberapa buah buku fixi ni. Hmm.

Kucing berhibernasi di bulan puasa

Assalamualaikum w.b.t. 

Pagi-pagi di salah satu hari di bulan ramadhan aku dengar suara bapak aku bising-bising kat luar rumah. Aku pun keluar nak pi tengok apa yang berlaku.

Bapak : Apa punya kucing! Nasib baik aku tak hidupkan enjin lagi.
Aku    : Kenapa dengan kucing?
Bapak : Bapak nak pergi cek enjin kereta tadi. Ada dua ekor kucing entah dari mana datangnya melompat keluar dari enjin kereta. Entah bila mereka tidur kat dalam enjin kereta ni.
Aku    : Perggh! Kalau hidupkan enjin tadi, ape la nasib kucing tu ye.
Bapak : Busuk dengan bangkai kucing je enjin kereta aku ni nanti.
Aku    : Tak pasal-pasal kena panggang.. ish ish..

notakaki :Bapak aku cakap mungkin kucing tu masuk ikut lubang roda kat bawah kereta dan satu lagi tiada haiwan yang tercedera di dalam peristiwa ini.

Candle light sahur

Tenet tenet tet tet!!! 
Lebih kurang macam gitulah bunyik jam loceng yang telah mengejutkan aku lebih kurang pukul 3.45 pagi pada salah satu pagi di bulan Ramadhan tahun ni. Bunyiknya bukanlah 'kring kring' seperti jam loceng dalam novel2 atau drama-drama televisyen. 

Gelap. Aku bukan mata. Masih juga gelap gelita walaupun aku dah buka mata seluas-luasnya. Aku raba-raba sebelah bantal mencari handphone. Tekan apa2 butang kasi handphone aku bercahaya. Ok, sekarang dah terang sikit. Aku bangun menuju ke arah jam loceng untuk berhentikan bunyi alarm yang sungguh annoying itu.

Kalau anda-anda bangun sahur, cari suiz lampu, klik sekali dah terang benderang satu rumah. Tapi bagi aku yang duduk kat sini, kena cari mancis. Cari lilin. Pastu nyalakan (dah macam upacara ape entah). Barulah terang sikit rumah. Pastu bawak lilin tu ke dapur dan buatlah apa yang patut untuk makan sahur contohnya seperti masak air atau panaskan lebihan makanan berbuka.

Maka, tidak lama selapas itu bangunlah seisi rumah dan bersahurlah kami sekeluarga dengan tema candle-light sahur. Memang betul punya candle light. 

So, bagi yang punya elektrik 24 jam kat rumah, bersyukurlah ye. 

Berita Gembira 1 Ramadhan

#gembira 1 : pintu-pintu syurga dibuka. yippi!

#gembira 2 : pintu-pintu neraka ditutup. yadda!

#gembira 3 : syaitan-syaitan dah digari. yuhhu!

#gembira 4 : pagi tadi lebih kurang pukul 10 lebih aku dapat satu panggilan dari nombor yang tak dikenali. Aku angkat dan tanya sape. Rupanya panggilan tersebut adalah dari penganjur pertandingan poster yang aku sertai tempoh hari. Katanya poster yang aku hantar tempoh hari sudah diadili dan aku adalah salah seorang pembikin poster yang dipilih oleh juri sebagai salah seorang pemenang. Gila kau! Jadi, mereka meminta agar aku hantarkan maklumat yang mereka mahu seperti nombor akaun dan lain2. perghh.. nak tengok pemenang2nya gi sini ye.

Hari pertama ramadhan tahun ini sungguh bermakna buat aku.

Syukur. Alhamdulillah.


LAMPIRAN

1. Sabda Rasulullah صلى الله عليه وسلم : ““Apabila masuk Ramadhan, pintu-pintu syurga dibuka, ditutup pintu-pintu neraka dan syaitan-syaitan digari”. [HR al-Bukhari]

2. poster yang aku hantar hari tu untuk join contest

terima kasih banyak2 kepada sape yang like poster simple aku ni kat facebook!

Photography : Angle, blur and sharp

Wassup!

Today I wanna write this entry in English. Now, I was struggling to improve my English languange either writing skills or speaking skills because I know that English languange is very important nowadays. So, this entry wil be a little bit messy with my bad grammar..haha..

I made my own sushi this evening but not with the real ingredients of sushi from Japan (thats why its not really look like a sushi..haha). Then I was thinking, why not I took the pictures of my sushi and put it in my blog. So that I can share the pictures of sushi that I made by myself with all of you.

The pictures of the sushi were taken with Canon Powershot A490. I just set the camera in 'auto' mode. There were some techniques that I used to take nice and beautiful shot of sushi that I made. Actually it was not just a sushi but also some fish balls and mini onigiri..

 1. The angle of the picture of the subject (sushi) was taken at least 45 degree or more instead of taking it  from the upper side of subject.

 2. The image of the subject at the front line was sharp and clear while the back line was blur. This kind of technique can be done by slowly clicking at the snap button (but no to hard) and hold it for a few second until the the image was focus. Then, just click the snap button and its done!

3. Instead of taking the the image of the subject in the middle of picture, why not you put the subject a little bit to the right or to the left. It will look more nice and not to 'skema'.

Ramadhan is closer.. yumyumm! 


actually, the green and the red things that you see on top of the sushi were cherries.. haha

Ok. Thats all for today. Have a nice day!

HAPPY RAMADHAN!


IC Baru OTW

Cuti dua bulan ni aku adelah beberapa perancangan yang nak dibuat. Antaranya adalah aku nak buat IC baru.
tengok lame2 seram la pulak.


IC lama aku dah rosak sikit. Kaler IC pun dah tukar jadik kuning. Biru yang cantik tu dah tak nampak dah. Plastik yang balut muka depan IC pun dah rosak sampai muka kiut aku yang berumur 12 tahun tu pun dah tak dapat nak dicam sangat. Kabur.

Masa kat imegresen Airport Miri, aku diberi amaran supaya buat ic baru sebab muka dah tak nampak. So,  semalam aku pun pergi kat pejabat pendaftaran untuk buat ic baru. Kena bayar RM10. Dalam sebulan lebih, dapatlah ic baru kan.

Dulu aku ingatkan kalau nak bergambar IC kena pakai tudung hitam (bagi seragamla konon) dan bukak semua perhiasan kat muka contohnya cermin mata. Logiknya adalah supaya muka yang terpapar kat ic kita adalah muka sebenar dan suci dari segala perhiasan tambahan. Kalau IC lama zaman datuk nenek aku dulu, diorang kena letak rambut kat belakang telinga supaya nampak seluruh telinga sama ada bercuping atau tak. Tu yang mak aku cakap dulu la kalau tak silap. Aku tak ingat pulak bila dia cakap.

"Boleh ke pakai tudung macam ni untuk ambik gambar ic?", soalan pagi-pagi dari mak aku buat aku rasa was-was. Masa tu aku dah siap pakai tudung ton kaler oren hijau ala2 pelangi gitu kan. Adik aku cakap boleh je. Aku mula konfius. Penyelesaiannya aku pun tapau tudung hitam dalam beg (in case kalau2 dia suruh tukar tudung hitam).

Last-last, aku bergambar pakai tudung ton oren hijau tu jugak bersama speck mata bingkai tebal hitam aku...hahaha..

So, sesape yang blom buat ic baru tu, pakat2 la buat ic baru semuanya ye.

Saya sudah, anda bila lagi? 

Dr. Muhammad Morsi


Bismillahirrahmanirrahim..

Tengah online kat fb, tetibe tertengok komik ni. Media sekarang dah bercelaru sapai otak aku tak tahu nak hadam yang mana satu... hmm. 
sumber facebook



Entri kali ni aku malas nak tulis, aku just copy n share je.



Mungkin masih ramai yang tidak mengetahui tentang Dr.Muhammad Morsi.Dia sebenarnya ialah... 


1. Dr.Muhammad Morsi,walaupun beliau ialah seorang Presiden,beliau hanya berada di Istana Presiden untuk kerja-kerja pengurusan negara dari 8.00 pagi hingga 10.00 malam. selepas itu,Beliau akan balik ke rumah sewa beliau untuk berehat. dan rumah sewa itu disewanya sendiri oleh beliau. Tedapat 10 orang wakil dari Ikhwanul Muslimin yang membantu beliau setiap hari dalam pengurusan negara dan mereka ini tidak meminta walau satu pun gaji.

2. Beliau menghafal Al-Quran secara keseluruhannya.

3. Beliau ialah seorang jurutera (metallurgy engineering) salah satu bidang dari bidang pembuatan (manufactruing engineering).

4. Beliau,Isteri beliau, 5 anak mereka, dan 3 cucu mereka, semuanya adalah Hafiz/Hafizah Quran.

5. Salah seorang anak beliau,berkhidmat sebagai doktor di Arab Saudi. Kerajaan Saudi telah memanggil beliau dan meminta beliau untuk berhenti sebagai doktor kerana beliau ialah anak seorang presiden mesir dan negara yang besar. Jawapan anak beliau ialah: "Bapaku ialah Presiden Mesir,dan itu amanahnya. Aku hanya anak kepada seorang bapa dan aku akan berkhidmat sebagaimana orang awam yang lain dalam mencari rezeki."

6. Waktu solat jumaat, Dr.Muhammad Morsi datang awal satu jam dari solat jumaat dan beliau berada di saf paling depan sekali dan membaca Surah Al-Kahfi. Dan tidak ada sebarang pengawal atau protokol untuk membezakan beliau dengan rakyat.

7.Apabila beliau melakukan kerja-kerja lawatan,perjumpaan dan urusan negara, beliau menggunakan kereta beliau sendiri untuk ke sana.

8. Beliau ke-mana-mana tidak mempunyai sebarang protokal ataupun pengawal peribadi untuk melindungi beliau.

Semoga Allah S.W.T memelihara dan merahmati serta memudahkan urusan Dr.Muhammad Morsi dalam urusan pemerintahan negara Mesir dan menjaga kebajikan rakyat dan umum islam secara kesulurhannya.dan kita berdoa juga semoga Allah S.W.T membangkitkan pemimpin-pemimpin seperti ini di negara-negara Islam yang lain juga,insyaAllah

*Setelah membaca peribadi dr morsy, maka tidak hairanlah Israel dan sekutunya amat gembira dengan guling kuasa ini... namun yang amat mendukacitakan media tv malaysia turut menggelar beliau sebagai diktator.

Laporan ini diterjemahkan oleh Al-Fadhil Ustaz Nazmi Abdul Karim.

Sumber : Like PAS

Kampung Tanpa Wayar


Mister kampung tanpa wayar?
Kampung tanpa wayar atau dalam bahasa inggerisnya wireless village. So, antara projek kampung aku yang pihak berkuasa nak laksanakan adalah nak wujudkan satu kampung yang kau boleh online dengan senang dan free. Kononnya. Puih!

Bagi aku, perkataan gelaran kampung  tanpa wayar tu memang layak diberi kat kampung aku ni sebab memang kampung aku tak de wayar. Maksud yang lebih tepat wayar elektrik.  Sumber elektrik kat aku punya kampung ni ada dua, sama ada kau guna solar atau generator. Itu pu selalunya akan dihidupkan pada waktu malam je. Memang kau takkan nampak tiang elektrik apatah lagi wayar yang salurkan elektrik dari sistem janakuasa induk. Kesian tak?

Memang betul-betul punya wireless.

Ini bukan main-main

Aku harap pihak kerajaan ambil berat.

notakaki: elektrik tak de, nak buat internet wireless? apekah?

Khabar angin

Kampung Tegageng Suai.
Hari tu masa pegi makan doa selamat kat surau, aku dengar mak aku dengan makcik2 dok bergossip bersembang. Sekejap sembang pasal sireh.  Sekejap  sembang pasal surat kahwin. Tiba-tiba pulak keluar topik sawit dan sarang burung yang katanya semakin menurun harganya. Dan aku paling tak boleh blah macam mana diorang boleh kona pergi topik orang jual aiskrim. Jauh sangat tu.

Antara topik  yang buat aku tertarik adalah pasal ada ura-ura yang menyatakan ada beberapa orang datang ke kampung pergi tanda beberapa kawasan dengan tiang merah. Ada khabar angin yang kata mereka nak pacak tiang elektrik kat situ. Kalau betul, aku memang bersyukurlah. amin~

Untuk maklumat kamu-kamu yang membaca kampung aku ni terbahagi dua oleh sebatang sungai iaitu sungai suai. Tapi, tetap orang panggil Kampung Tegageng. Yang tak bestnye, diorang kata kampung yang kat seberang sungai tak de ditanda pun dengan tiang merah. So, probability kampung seberang nak dapat elektrik adalah tidak diketahui.

Aku petik kata-kata sorang makcik yang tinggal kat kampung seberang, 

" Kalau kampung kat seberang ni mereka tak pasang tiang elektrik, memang tak adillah. Kita dah undi sama-sama. Dapat kemudahan pun kena sama-sama. Tiba-tiba, separuh kampung tak dapat, separuh lagi ada elektrik. Tak bestla macam tu. Ingat kami kat kampung seberang ni tak mengundi ka?" 

(lebih kurang begitulah tu lah bunyiknye selepas diterjemah dari bahasa melanau baie ke  bahasa Melayu)