Jogathon, Aiman dan nombor 46~

Assalamualikum..
Hari ini, bersamaan 10 Disember 2011 / 14 Muharram 1433 aku join Jogathon Pasum.
Walaupun tak dapat nombor, tapi rasa puas tu ada sebab berjaya habiskan trek sampai ke garisan penamat..
Group aku, APIDS (Asasi Pengajia Islam Dengan Sains) ada dua orang pemenang dan yang paling menariknya dua-dua dapat nombor 17...macam berjanji pulak..hehe..
Tahniah kepada Fadhilah Rasyidah dan Muslim!!


Dikala kaki ini berlari-lari anak mengikut trek yang disediakan, tiba-tiba mata ini tertancap pada tulisan yang tertera pada t-shirt yang dipakai oleh seorang budak RPKJ (kalau tak salah).."AIMAN ", dan hati ini berkata,"eh, nama kita same..". Dibawah nama AIMAN itu tertera pula nombor "46". Dan hati ini berkata lagi, "Eh, 46 nombor birthday aku..4 JUN 1992..nombor favourite aku..haha"..hatiku tergelak kecil..

Nak kata kat sini, lumrah manusia akan tertarik dan senang dengan persamaan. Kadang-kadang kita akan rasa teruja bila ada benda yang sama dengan kita. Eh, nama kita sama. Eh, kita pakai baju sama lah..

nombor peserta aku pun ada nombor 4 dan 6 = 0648..

no peserta sekaligus nombor cabutan bertuah yang tak bertuah pon~(seperti biasa)

AIMAN 46..^ ^
Ada yang lari, ada berjalan,
Seluruh UM sudah diteroka..
Tak kira kalah, tak kira johan.
Majulah sukan untuk negara..

Passport Perkahwinan..cool giler!

Salam~
Sabtu dan ahad yang lepas, aku n beberapa orang kawan telah mengikuti program ISK- Ini Sejarah Kita.
Program ni anjuran satu badan swasta , IKRAM.

ISK ni berkenaan dengan sejarah Islam sejak zaman Rasulullah sehingga zaman kejatuhan Islam. Tahukah anda islam pernah menguasai 2/3 dunia ???
Bermula dengan Zaman Rasulullah yang menyebarkan agama islam secara sir(rahsia) setelah itu secara jahar(terang). Setelah itu disambung pula oleh para khulafa' Ar-rasyidin iaitu khalifaAbu Bakar, Umar, Uthman dan Ali. Kerajaan Bani Umaiyah dan Abbassiah pula mengambil tempat setelah zaman khulafa'. Pada zaman kerajaan Abbassiah,tamadaun islam sampai ke kemuncak, dan pada zaman ini jugalah tamadun islam yang memuncak naik itu jatuh mendadak. dan seterusnya kerajaan uthmaniah mengambil alih. So. kita sebagai Muslim ni mestilah berusaha untuk menaikan kembali graf yang sudah jatuh itu, tegakkan kembali daulah islamiah!!

Selain tu kami juga membincangkan beberapa perbandingan seperti
1) Islam dan islam. (huruf i besar atau huruf i kecil)
2) mana lagi penting otak atau hati?
3) matlamat atau alat, yang mana lagi penting?
4) perbezaan antara 'faquhu' dan 'faqihi'
p/s; kalau korang nak tahu apa jawapannya joinlah program ISK akan datang..

Eh..terlupa pula, tajuk entri aku 'passport perkahwinan'..
Lepas je habis program ISK petang ahad tu, aku, ct Rahmah n Aimilea jalan2 sebelum balik kolej. Selepas tu, kitorang tersinggah kat satu kedai tempahan kad jemputan perkahwinan. Oleh kerana tertarik dek kecantikan design2 kad jemputan perkahwinan yang ada di situ, kitorang pun lepak sekejap n borak2 dengan abang yang jaga kedai tu.

Antara design yang paling menarik bagi aku adalah 'passport perkahwinan'
Sebijik macam passport betul!

kad jemputan yang cool giler!

siap ada cop lagi..memang cool!

Okeylah, itu je untuk entri kali ni.., kalau korang berminat nak tempah kad perkahwinan yang cool giler ni,
jangan tempah kat aku pulak sebab bukan aku yang jual..
wassalam~