edit..edit..

salam..
Gambar kat bawah ni aku ambil guna kamera handphone je. 3.2 mega pixel ..(aku tak ade kamera canggih..sob..sob.=(...)

1. gambar sebelum edit.

2. Gambar selepas edit..aku edit guna application dalam handphone aku je.

Bak kata gambar kat atas..LIFE IS SIMPLE..sebab apa aku bagi tajuk gambar ni life is simple?? Kenapa aku guna kincir angin sebagai simbolik..??

Kincir angin kat atas hanya akan berpusing bila ada angin yang tiup.. is its right!? Kalau angin tak tiup, kincir angin tu akan berhenti berputar..ini adalah fitrah..So, angin tu adalah yang akan menentukan berputar dan tidak berputar kincir angin tu..

Macamtu juga manusia.. bila Allah suruh kita buat benda tu..Kita  buat je lah sebab kita tahu pasti akan ada hikmah kenapa Allah suruh kita buat benda tu...Kalau Allah tak suruh, kita pun jangan lah buat..Semua tu akan buat hidup kit simple..tak perlu nak fikir macammana cara nak escape dari suruhan Allah,nak cari alasan..itu ini..

Tapi, jika kita melanggar fitrah..benda tu yang akan buat..Life is Complex - macam shopping complex..
( maaf, merepek jap..)..

Apa beza kita dengan kincir angin kat atas?? Bezanya adalah ..kita ada akal untuk berfikir baik dan buruk, akal untuk menganalisa arahan, dan akal untuk memilih apa yang kita nak buat (tindakan) ..Kincir angin ikut je arahan angin secara membuta tuli...

okey..itu je setakat ni..wassalam.

p/s; maaf jika pendapat di atas tak sama dengan pendapat korang..saya hanya insan biasa..

2 comments:

  1. Assalamualaikum ummi ^_^
    Ummi,teruskan menulis dan memberi peringatan!! ^^
    suka sangat baca di sini.. ^^
    ~sincerely from my heart

    ReplyDelete