Timbangan..

salam~
Semalam hari first aku buat amali kat makmal kimia PASUM.Sungguh teruja..hehe..
Eksperiment pertama kitorang adalah kira berat filter paper..lepas tu, result tulis kat jotter book..

penimbang electronik yang rosak..ape pon x bley..

filter paper yang sedang ditimbang..(kononya~ padahal penimbang tu tak berfungsi pon)

jotter book yang comel,,,

ni la filter paper  yang tengah bersiap untuk ditimbang..
setiap filter paper kitorang kena ambik 2 bacaan untuk carik average..penimbang ni kalau tak buat silap tak sah..sebab tu kena buat banyak kali..

tapi, penimbang amalan kita di akhirat kelak pasti tidak akan silap..

ok la, cuba kita bayangkan, filter paper tu amalan yang kita buat kat dunia..
penimbang tu adalah al-mizan yang akan menimbang segala amalan kita kat akhirat kelak ..
jotter book tu pulak korang bayangkan sebagai buku catatan pahala dan dosa korang..

amacam?..

lu pikr la sendiri apa yang aku cuba sampaikan ni..


Dan timbangan amal pada hari itu adalah benar maka sesiapa yang berat timbangan amalnya (yang baik), maka mereka itulah orang-orang yang berjaya.
(surah al-A'raaf:8)


No comments:

Post a Comment