Jogathon, Aiman dan nombor 46~

Assalamualikum..
Hari ini, bersamaan 10 Disember 2011 / 14 Muharram 1433 aku join Jogathon Pasum.
Walaupun tak dapat nombor, tapi rasa puas tu ada sebab berjaya habiskan trek sampai ke garisan penamat..
Group aku, APIDS (Asasi Pengajia Islam Dengan Sains) ada dua orang pemenang dan yang paling menariknya dua-dua dapat nombor 17...macam berjanji pulak..hehe..
Tahniah kepada Fadhilah Rasyidah dan Muslim!!


Dikala kaki ini berlari-lari anak mengikut trek yang disediakan, tiba-tiba mata ini tertancap pada tulisan yang tertera pada t-shirt yang dipakai oleh seorang budak RPKJ (kalau tak salah).."AIMAN ", dan hati ini berkata,"eh, nama kita same..". Dibawah nama AIMAN itu tertera pula nombor "46". Dan hati ini berkata lagi, "Eh, 46 nombor birthday aku..4 JUN 1992..nombor favourite aku..haha"..hatiku tergelak kecil..

Nak kata kat sini, lumrah manusia akan tertarik dan senang dengan persamaan. Kadang-kadang kita akan rasa teruja bila ada benda yang sama dengan kita. Eh, nama kita sama. Eh, kita pakai baju sama lah..

nombor peserta aku pun ada nombor 4 dan 6 = 0648..

no peserta sekaligus nombor cabutan bertuah yang tak bertuah pon~(seperti biasa)

AIMAN 46..^ ^
Ada yang lari, ada berjalan,
Seluruh UM sudah diteroka..
Tak kira kalah, tak kira johan.
Majulah sukan untuk negara..

Passport Perkahwinan..cool giler!

Salam~
Sabtu dan ahad yang lepas, aku n beberapa orang kawan telah mengikuti program ISK- Ini Sejarah Kita.
Program ni anjuran satu badan swasta , IKRAM.

ISK ni berkenaan dengan sejarah Islam sejak zaman Rasulullah sehingga zaman kejatuhan Islam. Tahukah anda islam pernah menguasai 2/3 dunia ???
Bermula dengan Zaman Rasulullah yang menyebarkan agama islam secara sir(rahsia) setelah itu secara jahar(terang). Setelah itu disambung pula oleh para khulafa' Ar-rasyidin iaitu khalifaAbu Bakar, Umar, Uthman dan Ali. Kerajaan Bani Umaiyah dan Abbassiah pula mengambil tempat setelah zaman khulafa'. Pada zaman kerajaan Abbassiah,tamadaun islam sampai ke kemuncak, dan pada zaman ini jugalah tamadun islam yang memuncak naik itu jatuh mendadak. dan seterusnya kerajaan uthmaniah mengambil alih. So. kita sebagai Muslim ni mestilah berusaha untuk menaikan kembali graf yang sudah jatuh itu, tegakkan kembali daulah islamiah!!

Selain tu kami juga membincangkan beberapa perbandingan seperti
1) Islam dan islam. (huruf i besar atau huruf i kecil)
2) mana lagi penting otak atau hati?
3) matlamat atau alat, yang mana lagi penting?
4) perbezaan antara 'faquhu' dan 'faqihi'
p/s; kalau korang nak tahu apa jawapannya joinlah program ISK akan datang..

Eh..terlupa pula, tajuk entri aku 'passport perkahwinan'..
Lepas je habis program ISK petang ahad tu, aku, ct Rahmah n Aimilea jalan2 sebelum balik kolej. Selepas tu, kitorang tersinggah kat satu kedai tempahan kad jemputan perkahwinan. Oleh kerana tertarik dek kecantikan design2 kad jemputan perkahwinan yang ada di situ, kitorang pun lepak sekejap n borak2 dengan abang yang jaga kedai tu.

Antara design yang paling menarik bagi aku adalah 'passport perkahwinan'
Sebijik macam passport betul!

kad jemputan yang cool giler!

siap ada cop lagi..memang cool!

Okeylah, itu je untuk entri kali ni.., kalau korang berminat nak tempah kad perkahwinan yang cool giler ni,
jangan tempah kat aku pulak sebab bukan aku yang jual..
wassalam~

Tuah nampak pada apa??

Salam, hari nak cakap pasal tuah..Tuah tu apa sebenarnya?? Good luck?
Ada orang kata tuah ayam nampak di kaki,
Tuah manusia siapa yang tahu??
Ada apa dekat kaki ayam??
Adakah kaki ayam yang digunakan untuk mengais mencari makan itu menunjukkan tuahnya, atau taji yang tajam untuk 'sabung ayam'..ataupun cakar ayam tu bermakna tuah???????

Carilah sendiri ye kat kamus Dewan Bahasa Dan Pustaka..
Aku sebenarnya tak teringin pu nak mendefinisikan Tuah tu apa sebenarnya.., Cuma aku nak berterima kasih kat yang Maha Besar, Allah s.w.t sebab dah bagi kegembiraan kat aku hari ni..Alhamdulillah~

Hari ni aku dan Aimilea, jiran bilik dapat hadiah dalam beberapa pertandingan yang kami sertai sempena KAP1M 11 (Karnival Perpaduan 1Malaysia)... Aku tak tahu kenapa diorang sebut KAP1M tu sebagai 'kapim', sepatutnya kalau nak sebut 'kap satu M'..ahhh, pedulikan semua itu..semua itu hanya watak sampingan sahaja dalam entry aku ni..

antara hamper yang berjaya dimenangi...
Dari kiri, tempat ketiga pertandingan Kuiz 1 Malaysia (aku), Juara pertandingan foto perpaduan (aku), Juara pertandingan video perpaduan (aimi), Tempat kedua foto prpaduan (aimi)..



ni bukan no. ekor!!
Gambar kat atas ni pula gambar no. cabutan bertuah.., Eh kenapa banyak sangat??! Ada akak yang duduk belakang kitorang beri sebab diorang nak balik awal. Tapi satu pun tak dapat. Hampeh.. Aku rasa selama aku hidup kat dunia ni selam lebih kurang 19 tahun, aku tak pernah menang pun cabutan bertuah. Tak pernah sekalipun!!. Mungkin takdir aku kut.., Sebab tu setiap kali ada cabutan bertuah tak de langsung instinct yang aku akn memenangi cabutan bertuah...nasib badan~

Tapi aku tak kisah pun sebab aku dah dapat 2 biji hamper yang boleh 'mengenyangkan' aku..hahaha..

foto  yang menang~
Terima kasih kat Ct Rahmah n Aimilea sebab sudi jadi model tangan untuk foto kat atas..Tak sangka pulak menang!!..

Ok lah, itu je entri aku kali ni...

p/s; Segala benda yang yang berlaku kat dunia ni sebenarnya dah ada yang mengaturnya..

MUSLIM LOVE JESUS



Astaghfirullahalazim..Mungkin itu apa yang Muslim lain akan kata bila baca tajuk post aku ni kan? kan? kan?
Tahu tak Nabi Isa juga disebut sebagai Jesus. Dalam rukun iman yang enam- beriman kepada rasul. Tak kan lah korang tak nak mengaku yang korang sayangkan rasul,kan?kan?kan? Nabi Isa pun rasul juga.

Something happen to me?? Something that important in my life. Some experience that I never get from other programes that I had attend before. FCR which means, Friendly Comparative Religion. We learn 3 others religions = Christian, Buddhisme and Hinduisme..

Speaker dia, Bro Shah a.k.a.Shah Kirit Bin Kakulal Govindij. He has been delivering talks on Islam in mosque, churches, temples and actively participating in Interfaith Dialogues, among others. His friendly, sincere, unassuming and always humble way befits his main purpose in life- to explain Islam to anyone in the most direct and simple way possible.

The second speaker is Bro Engku- YM Engku Ahmad Fauzi Bin Engku bin Engku Mukhsin. He has vast experience in enggaging with priest and pastors beside being a researcher on Christianity and Bible.

Kat programme ni aku dapat banyak benda yang best. Harga tiket sebenar, RM150, tapi oleh sebab ada orang sponsor, kitorang bayar rm30 je.

Dakwah dan Islah sebenarnya benda yang berbeza..
Islah adalah mengajak orang islam ke arah kebaikan.
Dakwah pula adalah mengajak orang bukan islam ke jalan yang benar. dengan erti kata lain mengajak untuk masuk Islam.
Rasulullah pun buat dakwah dan islah seiring.

Kita selalu buat Islah,(itu pun kalau kalau ada), tapi, dakwah kepada non-muslim ada ke?? Dakwah bukannya nak menukarkan agama orang yang belum Islam untuk masuk Islam, tapi kita memperkenalkan Islam kepada non-muslim. Untuk mereka terima atau tidak itu bukan kerja kita. Itu kerja Allah..

Aku pun baru perasan ..Jadi, bersama-samalah kita menyebarkan agama kesayangan kita ini kepada yang belum Islam untuk menyelamatkan mereka di hari akhirat kelak..jangan kedekut..

p/s: aku pun masih belajar..masih dalam proses mencari.., Sampaikanlah walaupun satu ayat. renungkanlah~

Lepak Vs Study??

salam..~
Hari ni, aku rasa nak study di luar bilik, luar kolej, luar UM...
tak nak terkurung seperti terkurungnya otak aku kala ini dari melihat dunia yang fana...
pascal!! pascal!! pascal!!
so, ambil jalan mudah..lepak di luar U...
Lepak maknanya tak kan study ke??
ok..tarik nafas...hembuss...

Jangan sempitkan fikiran korang..
aku lepak tak bermakna aku tak study..(exam final dua hari lg..huhu!)

sini aku tampilakn pantun dua kerat..


lepak..lepak juga.
study jangan lupa..

kitorang lepak tak jauh pon..taman kat KLCC je..
So, nasihat aku, kalau korang tension study kat tempat yang sama korang study setiap hari, korang carilah tempat yang lain untuk tukar suasana korang study..
 ni pulak pantun 4 kerat..

jangan malas-malas 
mesti raji-rajin..
rajin akan berbalas..
malas tak menjamin..

Aku bukan sekadar cakap je..at least aku dah buat ape yang aku kata (tulis) ni..tapi, sebagai hamba Allah yang banyak kekurangan ini, kadang kala kita akan lalai dan alpa..kita akan hanyut dibuai arus dunia, kita leka dengan permainan duniawi yang kita cipta..( cewah..bermadah pulak aku ye..)..kita bla bla bla.. (tak de idea dah..)..

teringat tazkirah kat surau tadi..

"Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang kamu tidak kerjakan?
(Itu) sangatlah dibenci disisi Allah jika kamu mengatakan apa yang kamu kerjakan"
(As-Saff : 2-3)

kerusi yang menjadi teman lepak kitorang..

sempat ambil gambar  untuk resleasekan pascal..



p/s; pascal adalah unit kepada pressure..(fizik 1)


novel akan datang..

novel online akan datang, Boneka Zeronica

Tajuk: Boneka Zeronica
Penulis: Aiman Maripat
Muka surat; 00 m/s
Harga: RM 00.00
Penerbit: NAMIA production.

JANGAN TERTIPU!!

..novel kat atas tak de kat mana2 kedai buku pon..,
saja nak design muka depan novel..hehe..
Sebenarnya, aku pernah bercita2 nak jadi penulis novel..tapi setakat ni..belum mencapai tahap yang membanggakan pon..idea banyak je, tapi tak pernah nak luahkan dalam bentuk penulisan...
novel kat atas masih dalam proses pencarian idea..(amacam..teruja tak korang nak baca?!)..
ok lah..setakat ni je..aku akan berusaha untuk menyiapkan novel ni , tapi bukan dalam jangka masa terdekat sebab kitorang dah nak exam final..
wassalam~

MENARIK:Rumah yang cool.

Salam semua..
Aku terbaca entri ni kat mymetro http://www.hmetro.com.my /myMetroMurah, mesra alam..
Aku nak baca isu semasa lah kononnya..Selama ni aku agak pekak dengan isu semasa ni..lepas aku tengok satu video ni, akau mula-mula berjinak-jinak untuk tahu isu semasa..


so,a aku pun terjumpa entri menarik ni..saja nak kongsi..huhu..


SEJUK MATA MEMANDANG... ruang rehat dibina menghadap ke hutan.
SEJUK MATA MEMANDANG... ruang rehat dibina menghadap ke hutan.
SERIK dengan bebanan pinjaman bank, Simon Dale memilih untuk mengubah hidupnya sekeluarga dengan cara sendiri.
Dengan bermodalkan alat pertukangan, Dale, 32, membawa isteri dan anaknya ke pinggir bukit di Wales dan mula menebang pokok serta menggali tanah.

Matlamatnya - membina rumah mesra alam dengan hanya bermodalkan £3,000 (RM14,550).
Foto
RUMAH HOBBIT... menggunakan bahan terpakai dan hampir-hampir tidak kelihatan kerana kedudukannya yang terletak di pinggir bukit.



Foto
KELUARGA MESRA ALAM... pasangan Dale dan Jasmine bersama anak mereka di depan rumah yang disiapkan dalam tempoh empat bulan
Foto
WAWASAN UNIK... tanpa pengalaman membina rumah, Dale menyiapkan kediaman ini menggunakan bahan terpakai dan murah.
Foto
BINAAN ASAS... struktur rumah Dale pada peringkat awal


Foto


TETAP SELESA... rumah ini dihangatkan dengan kayu api manakala lampunya menggunakan tenaga suria.
Foto
BERPERINGKAT... mula-mula Dale memasang rangka rumah menggunakan batang pokok sebelum atap bagi membolehkan keluarganya berteduh lebih awal di situ


Dalam tempoh empat bulan, siaplah rumah serba sederhana itu dan segera menarik perhatian ramai.

Rumah Dale itu digelar sebagai Rumah Hobbit - sempena watak penting dalam cerita fantasi The Lord Of The Rings.

Tanpa memiliki pengalaman sebagai tukang atau seni bina, Dale membangunkan kediaman mesra alam itu menggunakan bahan terpakai, seperti kayu terbuang untuk lantai dan mengalirkan air daripada sungai untuk keperluan harian.


Ketika sibuk menyiapkan rumah, isteri Dale, Jasmine Saville, serta dua anak mereka berkhemah tidak jauh dari situ.

Menurut Dale, menjadi arkitek untuk rumah sendiri satu pengalaman menarik dan sukar dilupakan.

“Ia membolehkan anda mencipta dan merealisasikan apa saja yang anda mahukan.

“Rumah ini jauh lebih menarik dan selesa berbanding ‘kotak-kotak’ direka untuk mendapatkan keuntungan maksimum oleh pemaju perumahan,” katanya.

Dale berkata, membina kediaman menggunakan bahan semula jadi membolehkan dia dan keluarganya hidup dengan lebih selamat.

Katanya, kebanyakan bangunan moden dibina dengan mengambil kira aspek keuntungan, manakala bahan digunakan biasanya berbahaya dan mengancam kesihatan.

Menceritakan permulaan proses pembinaan Rumah Hobbit itu, Dale berkata, mereka sangat bertuah ketika tercari-cari tapak membangunkan rumah impian.

“Tuan tanah membenarkan kami membina rumah di sini dengan syarat kawasan sekitarnya dijaga sebaik mungkin.

“Atas perjanjian itu, kami diberikan tapak rumah secara percuma,” katanya.

Pada peringkat awal, Dale menggali pinggir bukit itu dengan bantuan bapa mentuanya dan memasang rangka bangunan menggunakan batang pokok.

Fasa kedua pembinaan bermula dengan Dale meletakkan susunan jerami di bahagian atas bagi membolehkan ia bertindak sebagai penebat.

Jerami itu kemudian ditutup dengan plastik supaya tiada sebarang kebocoran berlaku ketika hujan. Akhirnya, atap rumah Dale dilengkapkan dengan lapisan tanah bagi menyesuaikan binaan itu dengan keadaan persekitarannya.

Apabila rangka luaran disiapkan, Dale dan keluarganya memberi perhatian kepada bahagian dalaman pula.

Dinding rumah itu turut menggunakan batang jerami yang diadun dengan susunan batu serta batang pokok hazel.

Kemudian, Dale menyusun kepingan palet secara terbalik sebelum dilapiskan dengan papan nipis.

Dalam laman sesawang Dale, Jasmine menulis: “Sesetengah pengalaman silam, pembacaan dan keyakinan memberi kami kekuatan untuk membina rumah mengikut selera kami dalam persekitaran semula jadi.

“Bagi kami, ia satu pengalaman yang menguji kesabaran, tapi dengan segala tekanan dan penat lelah, kami tak pernah menyesal,” katanya.

Untuk membekalkan tenaga, rumah itu memanfaatkan tenaga suria.

Kata Dale, isu yang ditekankan dalam kehidupan unik mereka ialah hidup secara harmoni dengan alam semula jadi.

“Kita boleh membangunkan sesuatu dengan menggunakan teknologi mudah dan bersesuaian,” katanya.

Sejak Rumah Hobbit Dale itu disempurnakan, dia kini menyiapkan penempatan kompleks kediaman mesra alam pertama di Wales, dikenali sebagai Perkampungan Lammas.

Dinner Majmuah 10...

tempat kejadian
Acara: Jamuan Majmuah 10 sesi 2010/2011
Tempat kejadian: Restoren Ayam Panggang 5 Bintang, Kerinchi
Tarikh: 11 September 2011
Masa: Lepas Maghrib.
Prjalanan pergi: Jalan kaki dari kolej 12 ke stesen u.- naik teksi ke tempat kejadian.
Prjalanan balik: Jalan kaki dari tempat kejadian ke kolej 12.
Menu isi perut: seperti di bawah...

 1. Ayam golek

2.Tomyam 

3. Nasi putih

4. Kerabu campur2

5. Sayur

edit lagi..




edit..edit..

salam..
Gambar kat bawah ni aku ambil guna kamera handphone je. 3.2 mega pixel ..(aku tak ade kamera canggih..sob..sob.=(...)

1. gambar sebelum edit.

2. Gambar selepas edit..aku edit guna application dalam handphone aku je.

Bak kata gambar kat atas..LIFE IS SIMPLE..sebab apa aku bagi tajuk gambar ni life is simple?? Kenapa aku guna kincir angin sebagai simbolik..??

Kincir angin kat atas hanya akan berpusing bila ada angin yang tiup.. is its right!? Kalau angin tak tiup, kincir angin tu akan berhenti berputar..ini adalah fitrah..So, angin tu adalah yang akan menentukan berputar dan tidak berputar kincir angin tu..

Macamtu juga manusia.. bila Allah suruh kita buat benda tu..Kita  buat je lah sebab kita tahu pasti akan ada hikmah kenapa Allah suruh kita buat benda tu...Kalau Allah tak suruh, kita pun jangan lah buat..Semua tu akan buat hidup kit simple..tak perlu nak fikir macammana cara nak escape dari suruhan Allah,nak cari alasan..itu ini..

Tapi, jika kita melanggar fitrah..benda tu yang akan buat..Life is Complex - macam shopping complex..
( maaf, merepek jap..)..

Apa beza kita dengan kincir angin kat atas?? Bezanya adalah ..kita ada akal untuk berfikir baik dan buruk, akal untuk menganalisa arahan, dan akal untuk memilih apa yang kita nak buat (tindakan) ..Kincir angin ikut je arahan angin secara membuta tuli...

okey..itu je setakat ni..wassalam.

p/s; maaf jika pendapat di atas tak sama dengan pendapat korang..saya hanya insan biasa..

NO SERVICE...


Salam...
Aku tinggal kat area pendalaman, area Taman negara Gua Niah..kenal?? (Tak pernah masuk pun seumur hidup aku walaupun dekat je..)
So, nak dapat line handphone kat sini memang susah giler. Tengok je la gambar kat atas.. Aku tak tipu. Ni memang handphone aku okey..handphone motorola jenis lipat...hehe..
Bila dah tak de line handphone, nak contact kawan2 memang susah jugak la..kitorang kalau nak berhubung pun, selalu guna telefon rumah je..

So, itulah kelemahan teknologi sekarang..Hanya boleh digunakan di sesetengah tempat je. Kalau tempat tu tak de line, ada hanphone secanggih mana pun tak guna..tak boleh nak call atau pun sms..

Tapi, kat sini aku nak bandingkan..kalau kita nak berhubung dengan manusia dengan jarak yang jauh, kita perlukan handphone, tak pun internet untuk hantar email....
Kalau kita nak behubung dengan Allah pulak, macammana??
Jawapannya, senang je. SOLAT. tak kira tempat tu ada line ke tak, dalam hutan paya bakau sekalipun, perhubungan kita dengan Allah takkan terputus selagi kita menunaikan tanggungjawab kita sebagai seorang hambaNYA..

Jadi, ingatlah,,sistem perhubungan yang paling sempurna dalam dunia ini adalah perhubungan kita dengan Allah..Meskipun kita tidak mampu melihatNYA..Sesengguhnya, DIA melihat kita...

Sebab itulah timbul pepatah..(Aku tak pasti lar sama ada ini adalah pepatah, atau kata2 hikmah, atau sajak)

Cintakan bunga, bunga kan layu
Cintakan manusia, manusia kan mati,
Cintakan ALLAH, itulah cinta yang kekal abadi..

Kekal abadi = selamanya= sampai bila2

wassalam~

notebook 1malaysia..~


Salam...
Kat sini aku nak nak cerita pasal notebook 1Malyasia..dah tengok gambar kat atas??
2 orang adik aku dapat percuma sebelum balik raya hari tu..(jeles pun ada gak..hehe)
Aku terfikir gak, apa faedah kerajaan nak bagi notebook percuma untuk pelajar2 ni semasa usia sekolah menegah lagi..?
Aku tengok semenjak notebook ni berada di tangan adik aku, semua kerja tak jadi..Tak boleh berenggang langsung dengan notebook diorang ni..asyik2 main game..game angry bird, plant vs zombie, game ini,game itu....aku pun tak tahu apa lagi game yang diorang main..
Ingatkan dengan adanya benda ni, diorang lebih bersemangat nak belajar..tapi, hakikatnya  amat melekakan..
Dah ler dua-dua adik aku tu nak ambil periksa tahun ni..sorang spm sorang lagi pmr..adoyai..

Kalau aku nak tengok dari sudut positif pulak..emm..
1. mak bapak tak perlu susah2 nak keluar duit nak beli laptop..sebab orang dah bagi percuma..
2.Untuk melahirkan pelajar yang yang berminda IT..(celik komputer ~"kononnya")
3.Menjadi perangsang agar pelajar lebih bersemangat untuk belajar( entah betul ke tidak statement aku ni?)

so, the point is..we should think what is right..all of these negatives impact are come from ourself..do not put a blame on that stuff(notebook)..it is innoncent..we are responsible to change our mind become more positive ..
( actually, my English was a little bit messy..hehe, )..thats all..~
daaa~

C.I.N.T.A.

CINTA ITU NIKMAT TETAPI AWAS!!!
watak komik yang aku tiru..hehe

Aku Cashier Koop..

Dulu, aku pernah ada pengalaman jadi jurujual, cashier kat koperasi kolej kediaman. Oleh sebab akak yang kerja kat koop tu boleh kerja siang je, jadi sape nak jadi ahli koop untuk jaga  waktu malam boleh pergi temuduga dengan ustaz K (bukan nama sebenar).  Tapi bila aku datang  ke tempat yang dimaklumkan ada temu duga nak jadi ahli koop, tak ramai yang datang.. So, semua yang pi temu duga hari tu dilantik sebagai ahli koop tanpa bertanding..

Kat sini aku nak cerita pelbagai ragam pembeli yang singgah kat koop tempat aku kerja.. Aku ingat lagi, ada seorang budak lelaki satu batch aku datang nak beli ais krim. Aku ingat lagi dia beli ais krim pisang.. Lepas beberapa minit dia keluar dari koop, dia datang semula untuk beli ais krim yang sama.. tak lama lepas tu dia datang bersama kawan lain untuk beli ais krim yang sama.. entah berapa kali dia datang aku pon tak berapa nak ingat....

ais krim pisang (sumber-google image)

Masa tu aku dapat rasa yang mamat ni nak aku tegur dia macam ni..  “Memang minat makan ais krim ye?..banyak kali  beli..” ..tak pon mamat tu saja nak tarik perhatian kawan aku yang teman jaga koop..atau saja –saja nak makan ais krim.. Entahlah..aku pun tak tahu. Wallahualam..

Ada juga kes budak-budak yang masuk koop, lepas tu blah macam tu je tanpa beli apa2.. Aku dah bersiap dengan kalkulator di tangan nak kira harga barang yang dia beli.. tapi hampeh..saja nak tengok2 je..adoiyai~

Selain tu, ada juga yang nak praktis bahasa arab dengan aku.. “Ana uridu ais krim _____-’”.(aku yang tak berapa nak fasih bahasa arab pon ternganga..)..lepas tu dia boleh senyum sinis kat aku.. dia pon translate..”nak ais krim strawberi..” owhh..aku pon skopkan ais krim yang dia nak..  muka tak tahu nak tarok mana dah..

ais krim skop yang amat popular kat koop tempat aku kerja..

Ada juga yang datang koop ni bawa geng2 diorang..dalam jumlah yang agak ramai.. tapi yang membelinya seorang je pon..kadang 2 semua tak beli apa pon .. apekehe punya orang,,buat menyemak koop je.. tapi nak buat macam mana pelanggan yang datang harus dilayan dengan baik..hermm..

Dan yang paling penting, selama aku kerja kat koop ni aku tak pernah guna mesin kira otomatik yang disediakan di koop.. bukan sebab aku dah terror mengira, main congak je.. tapi , satu pengakuan, aku memang tak reti macammana nak guna benda alah tu..

mesen kira2 yang sangat komplex..
Ini la pengalaman aku sebagai cashier koop(koperasi) kat Nilam Puri dulu...memang bayak pengalaman berharga yang aku dapat dengan sertai kelab Koperasi ni,..so, dalam hidop korang, carilah bayak2 pengalaman kerana pengalaman adalah guru yang paling berkesan dalam mengajar kita erti kehidupan sebenar.~




Vlogger malaysia yang best..

1. mat lutfi


2. Anwar hadi


3. Mentol pecah


4. Aman Wan


5.Aiman Azlan


hehe..aku tolong promo vid diorang..sebab diorang ni best,lawak,vlogger yang bermesej dan berbakat..
daa..~


Aku punya 'First time'..

Assalamualaikum.
Untuk entri kali ini aku nak share tentang perkara yang aku buat pertama kali dalam sepanjang aku hidup..
aku ni jenis yang suka simpan benda2 yang aku rasa penting untuk sejarah hidup aku..hehe.. sebagai kenangan bila dah tua nanti..

1. First time aku naik kapal terbang masa aku form five.. masa tu aku join pertandingan Kuiz Bahasa Arab kat Kuching,Sarawak.. Masa tu memang excited giler.. First time ler katakan.. Sekarang ni perasaan naik kapal terbang biasa je..sebab dah biasa..emm..anak perantauan~ (chewah,,bukan main berlagak lagi ye..)

tiket kapal terbang pergi balik miri..(lupa nak ambil gambar tiket ke kuching..hehe)

2. Pertama kali aku masuk panggung wayang  adalah masa aku form five gak..masa tu hari terakhir SPM 2009, kertas PSI.. lepas habis je paper tu, aku dengan 2 orang kawan, Wiyah n Mell tros keluar bandar nak tengok wayang.. Dah "merdeka" ler katakan..hehe.. Tak kisah ler cerita apa pon..kitorang bantai je.. Masa tu tak silap kitorang layan movie Cina.. Tajuknya "Jump"..ape2 je lah, janji tengok wayang..

tiket wayang first..rm5 je
3. Sepanjang aku hidup kat sarawak, rasanya aku tak pernah lagi nampak bas dua tingkat, kecuali kat plastik keropok double decker..haha.. Bila aku kat semenanjung ni, aku first time kot nampak depan mata aku sendiri bas dua tingkat, Perasaan hati nak dok tingkat atas bas tu membuak-buak..(amboi, teruk benor bunyi nya..). Akhirnya, pada tanggal 6/11/2010 aku berjaya mendapat tempat duduk di tingkat atas bas dua tingkat itu..yess!! Alhamdulillah, mimpi aku jadi kenyataan..

tiket bas dua tingkat..
4. Seperti statement kat atas jugak, kat sarawak takde kereta api a.k.a train..So sementara umur masih ada dan sementara aku berada kat bumi semenanjung ni, aku takk kan lepaskan peluang untuk menaiki kereta api,. Selalu tengok kat tv je, ..tak sangka aku akan merasa jugak naik kereta api!! ..kitorang bertolak dari kelantan pukul 7 malam, sampai KL lebih kurang pukul 11 pagi..lame gilerr kot..

tiket kereta api yang tak berapa jelas di print~
hehe, itu saja dari aku..so..sepanjang hidop korang ni, manfaatkanlah peluang yang ada..