Poster Kenangan


keluarga saya, darah daging saya, buah hati saya, kesayangan hamba (tetibe)


member susah senang kat U


bubedak biotek yang akan aku rindu..hewhew..



Melepak Mapley

Enam buah motosikal bergerak secara konvoi ke mapley PJ yang sungguh famous dengan nasi lemak nya yang sedap dan murah.

burrrrrpppp.

Kenyang

Tak jadi beli buku di Big Bad Box Sale




Di hari kejadian, aku tak beli pun buku kat Big Bad Box Sale. Ingatkan bole beli satu-satu. Rupanya kena beli kotak yang diisi dengan buku. Harga minimum kotak RM 79.90.

Akhirnya melawat booth Lejen dan membeli buku RageRageRage dan La Adri.

Puas.

Duga.Cuba.Halang.

Kau.

Yang sedang membaca tulisan ini.
Aku nak tanya.

Boleh?

Apa beza duga, cuba dang halang?

Kau pernah dengar tak orang kata "hidup ini penuh dengan dugaan, cubaan dan halangan"?

Bila dah ditambah imbuhan 'an' kat belakang aku dah mula konfius dengan makna sebenar

duga. cuba. halang.

Kritikal.

EKSPEKTASI

Dulu...
Aku.
ya aku. 
bukan orang lain.
Aku.

Aku suka 'ekspektasi melangit' terhadap yang apa yang aku rasa sangat sempurna di mata
dalam bahasa omputih "high expectation" la..
faham.
Faham tak?

contoh
aku mahu kamu si pembaca menganggap ini sebagai contoh buat kamu
tapi, contoh ini contoh realiti bagi aku

aku lihat seorang budak berkopiah atau tudung labuh
nampak sangat baik lagi suci
selalu jadi imam kat surau, 
baca quran sedap, 
selalu bagi tazkirah
aku anggap dia suci, 
kudus, 
mulus, 
dan semua yang baik-baik belaka
tiba suatu masa
aku dengar atau nampak satu kejahatan dia
aku kata 'satu' saja ya
tak banyak pun
terus aku berkata dalam hati
'hipokrit'
'nampak baik rupanya...hmmm'
'ceh..rupanya tak la baik sangat'
'menyampah la dengan orang berlagak "konon" ni'
'nama je balajar agama....tapi...'
dan kata-kata sewaktu dengannya
yang menunjukkan benci

Kini...
Aku.
ya aku. 
bukan orang lain.
Aku.

Aku mula berfikir cara berfikir aku yang dulu itu
Bukan salah dia aku jadi pembenci
bukan salah dia aku jadi pengumpat
bukan salah dia aku nak anggap dia hipokrit

Aku yang salah sebab meletakkan dia terlalu tinggi di mata aku 
dan bila jumpa secubit salah prilakunya
aku juga yang sakit hati

padahal, 
dia tak rasa apa
sebab dia juga manusia macam aku
macam kau
macam dia
macam mereka
ada salah 
ada silap
ada lompang

maka
bersederhanalah
dalam setiap apa yang kamu fikir
dalam setiap apa yang kamu buat
dalam setaiap apa-apa sajalah

takut bila tinggi sangat.
jatuh
patah riuk
kita juga yang sakit

Budak jalanan


Aku terserempak dengan beberapa orang member kat bus stop. 

"Tu dia, budak jalanan dah sampai!" jerit salah sorang dari mereka. Aku macam.. what the... apsal panggil aku budak jalanan pulak??

Oh, aku baru teringat yang aku dok promote kat member2 aku untuk join sekali buku jalanan dan dapur jalanan yang dianjurkan setiap minggu kat tengah kota raya Kuala Lumpur ni. 

Aktiviti-aktiviti macam ni, aku anggap sebagai gerakan indie yang berjaya kerana dilakukan secara 'istiqamah' (bak kata ustaz-ustazah) dan ianya adalah satu program yang baik dan menarik untuk menggalakkan anak-anak muda kita melakukan aktiviti berfaedah di samping membantu orang lain. 

Pergh.. aku punya stetement menteri belia sukan dan rekreasi.. kahkah..

itu aje.

sumber gambar : facebook Dapur Jalanan Kuala Lumpur.